CAMheads CNC Router Forum By: CAMaster CNC

Go Back   CAMheads CNC Router Forum By: CAMaster CNC > New CNC Setup. > General Discussion

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2020, 11:55 AM
ArkWoo1 ArkWoo1 is offline
CAMhead Guest
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 2
Default Mozaik 2" high

Hey Guys,

New to this forum. I appreciate any insight you can provide on this subject.

Hello,

I recently purchased a CAMaster PT-408ATC.

Everything is working fairly well. I have all the bits setup, and have run trials. Vcarve is working fine. My problem is the Z axis. Its 2" too high.

I've run through surfacing my spoilboard with Vcarve, zero Z and measuring the tools with my ATC and touchoff feature(for the blue square by Z axis). Record Z height, and input that park position into mozaik(machine setup). Generate G code from that data, and the spindle air cuts 2"~ high, which I set it up to cut .007 INTO the spoilboard. Interesting thing is if I take the tool out, the Z axis goes to -2.~ Which I find odd.

Any help you can provide would be appreciated.

Best,
Ben Clemmer
Ark Woodworking
ben@arkwoodworking.com
5402727489
Reply With Quote
  #2  
Old 12-10-2020, 03:57 PM
Doug S Doug S is offline
CAMaster Owner
 
Join Date: Jan 2018
Location: Bastrop, Texas
Posts: 312
Default

The machine records the table Z height and the tool height in WIN CNC. Moziak uses that info and calculates the bit offset to get the thru cut.
Mozaik should be set to spoil board top, not material top. Mozaik will calculate all the tools to that z height-spoil board top.
__________________
Existing:-2014 Cobra 5x10 ATC w/ 10 hp spindle, Mozaik, 25 hp Becker High Vacuum Pump, 5 HP Oneida DC-Central Texas
New:-2014 Cobra 5x12 ATC w/ 10 hp spindle, pop up pins, phenolic top, lathe, vacuum relief valve, mister system, 25 HP Blower.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-10-2020, 04:23 PM
ArkWoo1 ArkWoo1 is offline
CAMhead Guest
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by Doug S View Post
The machine records the table Z height and the tool height in WIN CNC. Moziak uses that info and calculates the bit offset to get the thru cut.
Mozaik should be set to spoil board top, not material top. Mozaik will calculate all the tools to that z height-spoil board top.
It is set to the spoilboard. Thus G54 and ATC.

In addition to that I was test cutting 1/4" material, and the bit was about 2"~ from the spoilboard. Just doesn't make sense. I've sent this to Mozaik help desk as well. Appreciate the response.
Ben
Reply With Quote
  #4  
Old 12-11-2020, 04:18 PM
DVE2000 DVE2000 is offline
CAMaster Owner
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 505
Default

Is there a green box next to your Z value? If there is, you have a local Z that you can clear with g92.1z
__________________
Gary
2018 Stinger II SR-44, 1.7kW Spindle, Performance Premium, Recoil, Gantry Lift, Cyclone
Fusion 360
Aspire
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 12:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.